Oraș antic ”scufundat” de cutremure și maree în Marea Mediterană găsit de arheologii sub apă

Arheologii au descoperit vestigiile rare ale unei nave miliare și ale unui complex funerar la Heracleion, cetatea antică egipteană scufundată în Marea Mediterană, a anunțat  ministrul egiptean al Antichităților. Orașul unde au fost găsite rămășițele navei a fost descoperit de cercetători și ar fi fost scufundat după o serie de cutremure și maree.

Descoperirea a fost efectuată în timpul săpăturilor submarine la Heracleion, care a fost unul dintre principalele porturi situate la gura de vărsare a Nilului până când Alexandru cel Mare a fondat cetatea Alexandria în anul 331 înaintea erei noastre, transmite „Descoperirile navelor din această epocă sunt extrem de rare”, spune Franck Goddio de la Institutul European de Arheologie Submarină.

Cercetătorii au descoperit și un complex funerar care demonstrează prezența negustorilor greci în regiune în timpul perioadei târzie a Egiptului antic. Potrivit ministerului, grecii dominau pe atunci această regiune și au construit aici temple funerare. Vestigiile din aceste temple au fost descoperite sub apă „în stare excelentă”, după cum descriu scafandrii.

„Această descoperire ilustrează frumos prezența negustorilor greci care locuiau în acel oraș. Ei și-au construit propriile sanctuare aproape de imensul templu al lui Amon. Acestea au fost distruse simultan, iar rămășițele lor se găsesc amestecate cu cele ale templului egiptean”, au transmis oficialii egipteni.