Peste – Robot, un dispozitiv ingenios, creat de catre specialistii de la MIT pentru observatiile subacvatice

SoFi („Soft Robotic Fish”) este un robot acvatic conceput, cu ingeniozitate, de catre oamenii de stiinta ce activeaza in cadrul laboratorului de inteligenta artificiala de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dispozitivul are forma unui peste si a fost confectionat in vederea monitorizarii mediului subacvatic si a vietatilor ce se dezvolta acolo.

Roboții precum SoFi sunt instrumente esentiale pentru cunoasterea si protejarea formelor de viata marine aflate in pericol de disparitie, din cauza deteriorarii mediului lor de viata, provocata de catre poluare si activitatile umane.

Robotul, lung de circa 45 cm, are o forma foarte asemanatoare unui peste real si se poate scufunda pana la adancimi de 18 metri. Spre deosebire de alti roboti subacvatici sau de vehicule submersibile, SoFi este este creat astfel incat sa nu iasa in evidenta in mediul submarin in care este utilizat.

Practic, se poate amesteca printre pesti fara sa ii sperie sau sa ii raneasca, asa cum o fac dispozitivele clasice, confectionate din metal, cu un design angular si dotate cu sisteme de propulsie zgomotoase. Este un dispozitiv silentios, capabil de miscari fine, perfect adaptat mediului subacvatic.

Micul robot dispune de o coada confectionata din silicon, lunga de 9 inci, pusa in miscare de catre o pompa hidraulica. Este conceput astfel incat mecanismele si sistemele electronice din interior sa fie ferite de contactul cu apa.

Este echipat cu o camera de luat vederi, cu senzori si un sistem de control si comunicare. Sistemul de control si comunicare a reprezentat cea mai mare provcare. In mod normal, trebuia utilizat un cablu, deoarece sistemele de ghidare obisnuite, utilizabile pentru dronele ce evolueaza in aer, nu au putut fi utilizate in mediul subacvatic.

In consecinta, pentru emiterea comenzilor este utilizat un sistem bazat pe ultrasunete. Semnalele emise pentru ghidarea submarina a micului robot nu pot fi percepute de catre pesti si alte vietuitoare marine, cu exceptia unor specii de delfini si balene. SoFi este un dispozitiv inzestrat cu o forma de inteligenta artificiala, astfel ca se poate folosi de camera sa video, pentru a identifica si urmari pestii care ajung in preajma sa.