Scafandrii au dat peste cea mai mare pestera subacvatica din lume

Dupa zece luni de explorare neincetata, oamenii de stiinta din Mexic au descoperit cel mai mare sistem de pesteri subacvatice din lume, considerata un adevarat portal catre acum 10.000 de ani.

Descoperirea ar putea arunca o noua lumina asupra civilizatiei antice Maya.

Operatiunile de exploare fac parte din proiectul Gran Acuifero Maya, dedicat studiului si conservarii apelor subterane ale Peninsulei Yucatan.

Potrivit scafandrilor, operațiunile au scos la iveala o pestera lunga de 346 de kilometri, descoperita dupa luni de zile de exploare a unui veritabil labirint de tuneluri subacvatice.

In apropierea statiunii turistice din Tulum, explorarile au revelat faptul ca un sistem de pesteri cunoscut sub numele Sac Actun, care masoara 263 de kilometri, se conecteaza, de fapt, cu un alt sistem de pesteri, Dos Ojos, de 83 de kilometri lungime.

Guillermo de Anda, arheolog subacvatic si coordonatorul proiectului Gran Acuifero Maya, a declarat ca „uimitoarea descoperire” va aduce un aport semnificativ la studierea bogatiei culturale a regiunii, in special in privinta mostenirii civilizatiei Maya.

„Acest lucru ne permite sa apreciem mult mai clar cum au aparut ritualurile, locurile de pelerinaj si, in cele din urma, marile asezari pre-hispanice pe care le cunoastem”, a afirmat Anda.

Peninsula Yucatan este un paradis al relicvelor civilizației Maya.