Povestea unuia dintre cei mai mari cautatori de comori. Cum a descoperit 3 tone de aur in Oceanul Atlantic

Tommy G. Thompson a fost, candva, unul dintre cei mai mari cautatori de comori ai timpurilor sale: un scafandru brunet, barbos, care a descoperit cel mai mare tezaur din istoria SUA – 3 tone de aur, in Oceanul Atlantic, in 1988.

Ani mai tarziu, acuzat de inselaciune de catre investitorii sai, acesta a fost arestat de agenţii federali. Astazi, Thompson traieste intr-o celula de inchisoare din Ohio, unde este retinut pana cand recunoaşte unde a ascuns aurul. Dar, timp de aproape doi ani, in ciuda amenintarilor, amenzilor si pedepselor primite de judecatorii federali, nimeni nu a reusit sa-l faca pe Thompson dezvaluie ce a facut cu aurul. Comoara se afla de mult in atentia cautatorilor.

Multi au incercat sa o gaseasca, dar nimeni nu a reusit. Asta pana cand un tanar obsedat de inginerie din Ohio a construit un robot numit „Nemo”, care s-a scufundat la 8.000 de metri si a adus „prada” la suprafata. Thompson a reusit sa atraga peste 160 de investitori pentru a-si finanta expeditia si  a investit, de asemenea, ani de zile in dezvoltarea tehnologiei pentru ajunge cat mai adanc pe fundul oceanului.

După descoperire, la apogeul celebritatii sale, Thompson facea foarte putine declaratii in public si avea tendinta de a-si minimiza rolul in cadrul acestei actiuni. „Este o celebrare a idealurilor americane: companii libere si munca asidua”, declara acesta. Ani mai tarziu, insa, investitorii i-au creionat un portret total diferit de ceea ce aratase pana atunci. Doi dintre acestia l-au dat în judecata in anul 2000, acuzandu-l de faptul ca a vandut tot aurul si si-a pastrat profitul. In 2012, judecatorul a hotarat ca Tommy G. Thompson sa se prezinte in fata instantei, dar acesta nu a aparut. Au urmat doi ani de urmarire, pe care unul dintre generalii de la US Marshal a numit-o „probabil una dintre cele mai inteligente strategii” de care agentia s-a lovit.