Epava veche de 1.700 de ani, descoperita in Marea Neagra

Epava unei nave datand din secolul al II-lea a fost descoperita, in Marea Neagra, de catre reprezentanti ai „Societatii de arheologie subacvatica” din Bavaria (Bavarian Society for Underwaterarchaelogy – BSfU), Germania, care doresc sa sprijine autoritatile tulcene pentru a infiinta primul centru de cercetari arheologice subacvatice din Romania.

„Estimarea noastra este ca nava descoperita dateaza din secolul al II-lea dupa Hristos. Am prelevat o parte dintr-o coasta, care a fost trasa de un trailer pentru o datare cat mai stransa”, a declarat in timpul unei conferinte de presa, presedintele BSfU, Tobias Pflederer. In epava descoperita de scafandrii autorizati UNESCO ai BSfU au fost gasite mai multe amfore care urmeaza sa fie, de asemenea, datate. „Cred ca este cea mai importanta epava descoperita pana acum, pentru ca este intacta”, a mai spus Pflederer. Arheologii au realizat in ultimele zile scanari ale zonelor de apa in 3 puncte ale judetului, in zona Isaccea, cea a lacului Razelm si zona costiera a Marii Negre intre Sfantul Gheorghe si Gura Portitei. O alt descoperire interesanta a fost facuta in timpul cartografierii fundului lacului Razelm, unde se pare ca au existat mai multe structuri create de om, acum distruse de apa. Este vorba despre descoperirea, in zona Noviodudum, a unui canal antic care era folosit pentru intrarea in portul civilssi militar al cetatii. BSfU a incheiat anul acesta un protocol de colaborare cu Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrila Simion” din Tulcea, actul stand la baza unei cereri de finantare depusa pentru accesarea a 2 milioane de euro in vederea infiintarii unui centru de cercetari arheologice subacvatice. „Am depus deja cererea de prefinantare pe mecanismul Investitii Teritorial Integrate – Delta Dunarii, iar proiectul are in vedere toata zona costiera a Marii Negre si Delta Dunarii. Vrem sa infiintam la Tulcea primul centru de cercetari arheologice subacvatice, primul de acest gen din Romania’, a declarat George Nutu, reprezentantul ICEM „Gavrila Simion”. Reprezentantii BSfU si cei ai institutiei tulcene colaboreaza de anul trecut, pana in prezent facand studii atat in complexul Razim-Sinoe, in zona cetatii Argamum, a insulei Bisericuta, cat si pe Dunare, in zona cetatii Noviodunum. BSfU s-a infiintat in anul 1984, numara 70 de membri, iar printre atributiile societatii se numara inclusiv monitorizarea siturilor UNESCO subacvatice. Primele intentii de realizare a unor cercetari arheologice subacvatice din judetul Tulcea au fost facute publice in urma cu aproape noua ani, fosta conducere a ICEM „Gavrila Simion” anuntand un parteneriat cu Universitatea din Iasi, Romania. „In nordul Dobrogei nu s-a facut nici o cercetare arheologica subacvatica. Desi, in zona gurilor de la Portita, la cativa kilometri de cetatea Argamum, marea arunca pe mal amfore si ceramica greceasca arhaica pana la amfore medievale si exista deja oameni specializati in recuperare. Este clar ca acolo exista o zona cu multe epave pe care trebuie sa le identificam si exploatam stiintific impreuna’, declara in anul 2007, fostul director al ICEM, Florin Topoleanu.

Delta Dunarii, care include si o parte din zona costiera a Marii Negre, este in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, fiind considerata una dintre cele mai bine conservate delte din Europa.