Orga care foloseste valurile marii

Croatul, Nicola Basic, plictisit deja de urmele marcante ale razboiului asupra orasului Zadar, a decis sa aduca niste muzica in oras.

Arhitectul a creat o incredibila”orga marina”, care contine numai componente naturale. 35 de elemente de intrare sunt  din marmura, acestea facand  muzica frumoasa cand valurile ajung la tarm. Orga a fost conceputa in treptele din marmura asezate la tarmul Adriaticii, pe o suprafata de 230 de picioare lungime. Aici, undele sunt convertite in sunete linistitoare. Fiecare intrare contine cinci fluiere de orga, care sunt reglate pe diferite acorduri. Fluierele sunt conectate la un canal ingust, ca apoi sa raspunda in consecinta la valuri si sa confere sunetul corespunzator.
Orga marina este indragita nu numai de localnici si turisti, ci a obtinut si o multime de premii de arhitectura, inclusiv un premiu european la categoria, cel mai bun spatiu public urban. Situl a fost denumit „un loc perfect pentru a  asculta compozitiile muzicale create de apa in timp ce admiram marea si apusul de soare.”