Descoperire istorica in Marea Caraibilor. Columbia a gasit epava galionului San Jose, care transporta una din cele mai mari comori ale omenirii.

Autoritatile columbiene au anuntat localizarea celebrului vas de razboi spaniol San Jose, scufundat in urma cu mai bine de 300 de ani, in largul orasului columbian Cartagena. La bordul navei s-ar fi aflat o incarcatură de aur, argint si pietre pretioase, a carei valoare ar putea fi, la ora actuala, de peste 1,5 miliarde de dolari.

Anuntul oficial a fost facut chiar de presedintele Columbiei Juan Manuel Santos, pe contul sau de Twitter. ”Grozava VESTE. Am gasit galionul San Jose”, a scris, presedintele. Vasul San Jose s-a scufundat in 1708 in Marea Caraibilor, in apropierea portului fortificat Cartagena, in urma unei crunte infruntari cu flota britanica.  Se spune ca in cala vasului San-Jose, care facea parte din flota regelui Filip al V-lea in timpul razboiului de secesiune din Spania, s-ar afla aur, smaralde si monezi de argint. Descoperirea ar putea relansa o batalie juridica cu o firma americana, Sea Search Armada, care a sustinut in 1981 ca a localizat zona in care a naufragiat San-Jose. De atunci statul columbian si firma americana isi disputa proprietatea asupra galionului, pe care justitia americana i-a acordat-o Columbiei in 2011.