Omul-amfibie: o masca ne va permite sa respiram sub apa prin ”branhii” artificiale

Designerul Jeabyun Yeon din Coreea de Sud a proiectat un dispozitiv numit Triton care, sustine el, extrage oxigenul din apa, oamenii putand astfel respira confortabil in timpul scufundarilor.

Designerul s-a inspirat din celebrul “rebreather” folosit de James Bond. Pentru a folosi Triton, scufundatorii tin in gura o mica piesa din material plastic, prin care inspira oxigen. Cele doua brate (prelungiri laterale) ale mastii pot functiona ca niste branhii, furnizand oxigenul necesar. Apa este aspirata in ele prin orificii minuscule, iar inauntru, camere de reactie separa oxigenul din apa. Cu ajutorul unui micro-compresor mic, dar foarte puternic, sistemul comprima oxigenul, ce poate fi astfel stocat in rezervoare. Intregul dispozitiv este alimentat de o micro-baterie de 30 de ori mai mica decat una obisnuita, dar care se poate incarca de 1.000 de ori mai rapid.
Aparatul este inca in faza de concept, astfel incat va mai trece timp pana sa fie disponibil pentru achizitionare, dar inventatorul sau il vede ca pe un produs de viitor, care ar putea inlocui candva complicatele echipamente folosite azi pentru scufundari si va schimba relatia multor oameni cu apa si sporturile acvatice.