S-a descoperit o corabie antica in ape mici

Scafandri amatori au descoperit un sit semnificativ la coastele insulei Cres din Croatia.

Din cauza caracteristicii, pare sa fie ramasitele unei nave comerciale care poate deveni cea mai importanta epava din Adriatica. Potrivit expertilor de la Universitatea din Zadar, Dr Matt Ilkic, Mate Parica si Dr Zdenko Brusic, s-a aratat in mod evident ca s-a gasit o epava de 15 metri si cu o vechime de aproximativ doua mii de ani.
Descoperirea face deosibit faptul ca scafandrii au gasit epava la doar doi metri si jumatate adancime, aproape de plaja renumita  din partea de est a insulei Cres, langa Rt Tarej. Cel mai probabil, a fost descoperita deoarece curentii marini au inlaturat stratul de nisip facand astfel vizibila o parte din nava scufundata. Dupa spusele lui Goran Maravic, cel care a descoperit nava, a fost uimit de cele gasite acolo unde inainte nu era nimic, desi face scufundari de mult timp in aceasta zona. Recunoscand importanta descoperirii, a anuntat imediat arheologii, care dupa doua scufundari au confirmat ca s-a descoperit o epava antica. Deoarece din componentele de lemn pot fi luate mostre se va putea determina cu precizie varsta navei.
Ar fi posibil ca nava sa fi fost initial esuata din cauza schimbarilor aparute  pe fundul marii, dupa care personalul a parasit nava si abia mai tarziu aceasta ajungand sub apa. Nu se cunosc (probabil nu se vor stii niciodata) cauzele scufundarii – posibil o furtuna, dar nu poate fi exclus ca deteriorarea navei sa dateze din 49 i.Hr. din urma luptelor maritime din apropierea insulei Krk.
Bineinteles ca va fi nevoie de resurse financiare pentru explorarea aprofundata a sitului. Goran Marevic, glumind, a mentionat ca si asa ceva se mai intapla uneori: te scufunzi cautand caracatite si gasasti o epava antica.