Sørvágsvatn, lacul de deasupra oceanului

Este un fenomen natural cu adevărat sugestiv, cunoscut și sub numele de lacul Leitisvatn, Sørvágsvatn este cel mai mare lac de pe Insula Vágar, în arhipelagul danez al Insulelor Feroe. Este de cel puțin trei ori mai mare decât următorul ca mărime de pe insulă, lacul Fjallavatn.

Dacă este privit de sus, Sørvágsvatn pare să se afle cu mult deasupra oceanului, de aici și denumirea sa de „lacul de deasupra oceanului”.
Lacul este cunoscut pentru poziția sa, în apropierea unei prăpăstii, deasupra Atlanticului, care – de pe platoul său stâncos – pare să domine oceanul, de la o altitudine de sute de metri. În realitate, este o magnifică iluzie optică. Forma sa alungită și minunatele jocuri de lumină, care influențează perspectiva, dau impresia unei înclinații suprarealiste.
Această frumusețe naturală se întinde pe o suprafață de 3,8 km pătrați. În ciuda faptului că pare situat la o altitudine de sute de metri deasupra Atlanticului, Sørvágsvatn se află la doar 30 de metri deasupra nivelului oceanului. În plus, apele lacului au format uimitoarea cascadă Bøsdalafossur, care este ieșirea lacului în Atlantic.
Sorvagsvatn atrage turiști din întreaga lume și este un lac care pare literalmente suspendat deasupra oceanului, înconjurat de unul dintre cele mai fascinante și spectaculoase peisaje de pe planetă.