Cap de piatră din vremea împăratului Caligula a fost găsită pe fundul unui lac din Italia

Nemi, în regiunea Lazio, a fost un loc de odihnă preferat al celebrului împărat roman în secolul I î.Hr. Fragmentul de statuie descoperit recent a fost probabil transportat de una dintre navele sale.

Capul statuii a fost găsit în timpul curățării fundului lacului. După ce l-au analizat, oamenii de știință au reușit să afle data aproximativă de confecționare a sculpturii. Aceasta a fost datată în secolul I î.Hr. Dar cum a putut ajunge în lac, ale cărui ape erau considerate sacre și nu erau folosite pentru navigație la acea vreme?
Oamenii de știință au un răspuns. Se pare că statuia se afla pe una dintre navele împăratului Caligula. Aceștia au navigat pe Nemi, există mențiuni despre acesta în surse scrise. Ce-i drept, în ce scop, nimeni nu știe. Cercetătorii cred că aceste nave erau un fel de palate plutitoare în care împăratul își petrecea timpul liber. Circumstanțele în care s-au scufundat navele sunt, de asemenea, un mister.
Localnicii știau de mult timp de existența lor, dar navele au fost descoperite pentru prima dată în 1446 de cardinalul Prospero Colonna și Leon Battista Alberti. Aceștia au încercat să recupereze cel puțin fragmente din corăbii, dar nu au făcut decît să le ruineze.
O recuperare completă era exclusă, deoarece navele se aflau la peste 18 metri sub linia de plutire. În 1927, dictatorul italian Benito Mussolini a ordonat ca lacul să fie drenat pentru a găsi epavele, dar lucrările au fost finalizate abia în 1932, din cauze naturale. Prima navă recuperată, numită Prima navă, avea o lungime de 70 de metri și o lățime de 20 de metri. Cea de-a doua, numită Seconda nave, avea 73 și, respectiv, 24 de metri. Ambele nave au fost decorate cu marmură, mozaicuri și plăci de cupru aurite.