20 mart. Epavele și cetățile din adâncul Mării Negre
Românii dornici de aventuri la mare, dar și turiștii străini, vor putea face scufundări, la zeci de metri adâncime, în apropierea plajelor litoralului românesc. Specialiștii au pregătit cinci rute subacvatice.
Și chiar dacă Marea Neagră nu este una tocmai limpede, scufundătorii vor avea ocazia să descopere nave militare din timpul celor două războaie mondiale, epave ale unor corăbii antice, dar și vechi cetăți.
Aflată la marginea digului de protecție din portul Constanța, la peste 20 de metri în adâncuri, epava navei You Xiu ascunde o poveste tragică.
Vasul, sub pavilion Hong Kong, s-a scufundat în urmă cu 22 de ani, din cauza unor probleme la motor și a condițiilor meteo nefavorabile. Niciunul unul dintre cei 27 de membri ai echipajului nu a supraviețuit.
Epava este doar una dintre cele aproape 40, câte există pe teritoriul românesc al Mării Negre.
15 dintre ele, aflate la cel mult 40 de metri adâncime și o distanță de maximum 40 de mile marine de țărm, pot fi explorate de pasionații de scufundări. Ajutați de arheologi, cercetătorii de la Institutul de Cercetări Geologice și Marine au întocmit o hartă a epavelor și cinci trasee de scufundare, care pleacă toate din Portul Tomis.
Prima rută pornește chiar din din zona Cazinoului din Constanța și este considerată cea mai ușoară. La doar 100 de metri de Cazino veți descoperi prima epavă, iar alte două sunt în zona digului de larg. În adâncuri, scafandrii pot vedea, printre altele, epava navei germane Arkadia SS, care s-a scufundat în 1943, în urma impactului cu o mină. Și mai veche decât aceasta este distrugătorul Moscova, lovit de bateria de coastă de la Agigea, în 1941.
Hărțile cu epavele din Marea Neagră au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene și au fost distribuite tuturor centrelor nautice de pe litoralul românesc.
În ultimii ani, România a devenit tot mai atractivă pentru turismul acvatic, însă lucrurile sunt abia la început. Până acum, comorile din adâncurile noastre au fost prea puţin promovate. În schimb, vecinii bulgari fac bani frumoși din scufundări, iar că să atragă și mai mulți turiști au scufundat intenționat în zona portului Varna avionul oficial al fostului lider comunist Todor Jivok.