Un canion subacvatic format în urmă cu 6 milioane de ani, descoperit în Marea Mediterană

Institutul Geologic al Israelului (GSI) a anunțat descoperirea unui canion submarin de dimensiuni impresionante, format în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani, în estul Mării Mediterane. Geologii israelieni au identificat această formațiune geologică remarcabilă, oferind o perspectivă fascinantă asupra evoluției terenului subacvatic din regiune.

Canionul a fost identificat în adâncurile Bazinului Levant, în apropierea muntelui subacvatic Eratosthenes, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Cipru și la 250 de kilometri nord-vest de coasta vestică a Israelului. Conform declarațiilor GSI, o ramură a Ministerului Energiei din Israel, canionul are o lățime de 10 kilometri și o adâncime de 0,5 kilometri și și-a format conturul sub apă în timpul perioadei messiniene.

Canionul s-ar fi format la începutul așa-numitei „crize messiniene de salinitate”. Se crede că la formarea acestuia au fost implicați curenți gravitaționali densi, care au acționat asupra fundului mării în mod activ, scufundându-l și sculptându-l la adâncimi semnificative.

Institutul a remarcat că această cercetare a furnizat informații despre condițiile de mediu caracterizate de salinitate crescută în bazinele mediteraneene mai adânci înainte de apogeul „crizei de salinitate”. În timpul „crizei messiniene de salinitate”, un eveniment geologic rar care a avut loc acum aproximativ 5,6 milioane de ani, Marea Mediterană s-a uscat și s-a izolat de oceanele lumii, lăsând în urmă un depozit de sare adânc de câțiva kilometri din cauza evaporării apei sărate. Astfel ar fi luat naștere acest canion unic în lume.