Un savant român a făcut prima fotografie subacvatică din istorie

În 1899, un fotograf francez îl surprindea pe un biolog român în timp ce făcea investigații sub apă. Puțină lume cunoaște faptul că prima fotografie subacvatică care s-a păstrat până acum îl înfățișează pe un român.

Totul a început în 1893, când Louis Boutan a terminat de fabricat primul aparat foto subacvatic. Acesta era închis într-o cameră etanşă metalică, manevrată de un scafandru cu echipament greu de scufundare, alimentat cu aer de la suprafață. Aşadar, o treabă periculoasă şi complicată.

Şase ani mai târziu, Boutan devenea celebru în întreaga lume odată cu realizarea primei fotografii sub apă din lume. În cadru, se afla nimeni altul decât savantul român Emil Racoviţă.

Se întâmpla în 1899, când fotograful îl surprindea pe oceanograful şi biologul român Emil Racoviţă, în timp ce acesta făcea investigaţii în zona Banyuls-sur-Mer din sudul Franţei, unde acesta era director-adjunct al Laboratorului Oceanologic „Arago”. La prima vedere, totul pare normal, însă la o privire mai atentă veţi observa că placheta pe care scria „Photographie Sous marine” („Fotografie subacvatică”) este ţinută invers. Momentul era prea important pentru un astfel de detaliu. Au coborât până la 50 de metri adâncime iar timpul necesar pentru a imortaliza momentul a fost undeva la 30 de minute. Echipamentul greoi şi complicat l-a făcut pe Boutain să sufere de narcoza azotului, o stare similară cu cea produsă de efectele gazelor folosite la anestezie.

Probabil vă întrebaţi de unde a avut lumină necesară pentru a fotografia.

Ei bine, fotograful nostru s-a gândit la toate. Acesta a inventat o instalaţie inedită compusă dintr-un butoi în care se afla o lampă cu alcool. Cu ajutorul unei mingi de cauciuc, pulveriza pudră de magneziu peste flacăra întreţinută de lampa cu alcool, creând astfel o sursă de lumină.