Harta comorilor, în lume: unde se găsesc cele mai multe epave încărcate cu aur

Timp de sute de ani, Bahamas s-a aflat în centrul istoriei maritime moderne, incluzând tot ce se poate de la exploratori până la pirați sau sclavie. Cu alte cuvinte, povești de tot neamul.

Ca parte a Proiectului Bahamas Lost Ships, o echipă de la Allen Exploration a creat o nouă hartă a epavelor găsite în jurul insulelor din vestul Oceanului Atlantic.

Mai bine de 5.000 de nave zac pe fundul Oceanului Atlantic

„Se presupune că natura perfidă a acestor ape, împânzită cu recife joase și bancuri de nisip, situate în traiectoria uraganelor din Caraibe, a dus la un număr mare de pierderi de nave, poate chiar la un număr de 5.000”, se arată în raportul Allen Exploration.

Nu există un consens cu privire la numărul de nave care s-au scufundat în apele din Bahamas, însă acest proiect a găsit rapoarte despre un număr de 176, numai în perioada 1526-1976. Dintre acestea, doar 19 au fost localizate până acum.

Din cele 176 de epave pe care le-au identificat, trei datează din secolul al XVI-lea, opt din secolul al XVII-lea, 10 din secolul al XVIII-lea și 145 din secolul al XIX-lea.

Numai câteva s-au scufundat până la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945. Majoritatea covârșitoare a acestor epave provine din doar trei țări: SUA (52%), Marea Britanie (24%) și Spania (13%).

Anul trecut, Allen Explorationa descoperea o epavă încărcată cu aur în Marea Caraibelor, care s-ar fi scufundat în timpul Epocii de Aur a Pirateriei.