Serbia va începe ridicarea epavelor germane scufundate în Dunăre acum 78 de ani. Unele nave au încă muniție neexplodată

Serbia va începe ridicarea epavelor germane eșuate pe porțiunea sârbească a Dunării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care au ieșit la suprafață din cauza nivelului foarte scăzut al apei. Epavele îngreunează traficul în defileul Porțile de Fier de peste 80 de ani.

Cel puțin 20 de nave se află în Dunăre la Prahovo, în apropiere de granița cu România și Bulgaria, iar dintre acestea trei au devenit acum vizibile, la suprafață ieșind un catarg, puntea și o parte din cala unei nave. Nu este prima dată când aceste nave scufundate în 1944 devin vizibile. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când nivelul Dunării este redus, ultima dată fiind în 2017.

România a încercat deja să scoată o epavă în anii 1980, dar aceasta a explodat, provocând moartea a două persoane. Tehnologia de azi face posibilă identificarea locului exact al muniției neexplodate și a modului optim de a ajunge la epave. Până acum, tocmai pericolul uriaș i-a împiedicat pe hoții de metale neferoase și pe vânătorii de comori să intre în epave și să sustragă rămășițele care zac în râu de opt decenii. Conform planurilor, explorarea epavelor va dura cinci ani, deoarece scafandrii vor trebui să dezmembreze navele. Odată ajunși la materialele explozibile, acestea trebuie dezamorsate pentru a putea continua munca. Proiectul prevede plasarea unor părți ale navelor în custodia Institutului pentru Protecția Monumentelor Istorice, iar pe malul râului va fi instalată și o expoziție militară.