Un pește contemporan cu ultimii dinozauri a fost descoperit într-un număr record de exemplare într-un râu din România

Unul dintre cei mai rari pești din lume, considerat o adevărată fosilă vie, contemporană cu ultimii dinozauri, a fost descoperit într-un număr record de exemplare într-un râu din munții Făgăraș.

Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului. Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri.

O altă veste minunată este că acea capsulă a timpului de numai 5 km în care se aștepta să se regăsească aspretele s-a triplat în urma cercetării. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Pe această porțiune, alături de asprete s-au mai identificat alte 9 specii de pești diferite.