Cele mai spectaculoase muzee subacvatice din lume

Marea deține comori incredibile rezervate celor care îndrăznesc să se aventureze în adâncurile sale pentru a le descoperi. Acolo nu este posibil doar să se găsească recife de corali impresionante, creaturi ciudate și rămășițele navelor scufundate, ci și muzee artificiale interesante, care sunt o minune pentru ochii scafandrilor.

EGIPT

Orașul scufundat în Egipt
Țările Egiptului care au fost inundate de inundații și cutremure în urmă cu ceva timp, în special în zona Deltei, păstrează sub apele sale una dintre cele mai mari comori arhitecturale cunoscute arheologilor: orașul scufundat Cleopatra.
Situat pe malul golfului Abukir din Alexandria, o serie de cutremure și valuri uriașe produse de existența unui defect subacvatic extins de la Cairo la Sicilia l-au înghițit între anii 320 și 1303 ai erei noastre.
Nu este orice sit arheologic. Alexandria a fost una dintre marile metropole ale antichității și a fost fondată de Alexandru cel Mare în 332 î.Hr. Răscruce de civilizații găzduia, de asemenea, două dintre marile minuni ale lumii antice: Biblioteca și Farul din Alexandria.
Acum, după un somn de peste 16 secole, orașul scufundat la câțiva metri distanță de malul maritim actual al Alexandriei reapare. Echipe de arheologi se scufundă pe căile sale solitare pentru a recupera comorile care rămân scufundate în port de când cutremurele au împins coasta spre interior.
Din aceste fonduri din estul Mediteranei a apărut o comoară de sfinxuri, obeliscuri, statui și coloane. În orice caz, Palatul Cleopatrei este bijuteria coroanei. O incintă îngropată de ape care a fost unul dintre cele mai importante nuclee ale erei faraonice. Pentru a împiedica această descoperire să cadă în uitare, se are în vedere posibilitatea instalării unui sistem de imersiune care să permită vizitatorilor să fie transportați la aripa scufundată a palatului și să se deplaseze prin tuneluri din fibră de sticlă pentru a face tururi ghidate în camerele celebrei regine.
Treptat, orașul scufundat începe să plutească iar vechea sa glorie iese la lumină din nou. Totul indică faptul că palatul Cleopatrei va deveni noua mecca turistică a Egiptului împreună cu celebrele piramide.

MEXIC

Muzeul Subacvatic Mexic
La celălalt capăt al lumii se află muzeul contemporan subacvatic MUSA (Muzeul de Artă Subacvatic) în apele din jurul Cancunului, Isla Mujeres și Punta Nizuc. S-a născut în 2009 din mâna lui Jaime González Cano (directorul Parcului Național Marin) Roberto Díaz Abraham (președintele Asociaților Nautici de Cancun) și Jason deCaires Taylor, un artist britanic. Acum acest loc este una dintre cele mai mari atracții subacvatice din lume, cu mai mult de 500 de sculpturi permanente în mărime naturală.
Acest muzeu subacvatic își propune să demonstreze interacțiunea dintre arta și știința conservării mediului precum și favorizarea colonizării vieții marine pentru recuperarea recifelor naturale.
Prezentarea este împărțită în două galerii numite Salón Manchones și Salón Nizuc. Primul are o adâncime de opt metri, potrivit atât pentru scafandri, cât și pentru înotători, iar al doilea are o adâncime de patru metri, potrivit doar pentru snorkeling.

INSULA GRANADA

Muse Granada
Artistul Jason deCaires Taylor nu este un începător în acest tip de proiect, cu câțiva ani înainte de a participa la crearea Primul parc de sculptură subacvatică de pe insula Granada. Aici găsim lucrarea „Viscitudes” (care reprezintă un grup de copii de etnii diferite ținându-se de mână și formând un cerc), „Un-Still Life II”, „Inversed Solitude” și „Alluvia”, o compoziție formată din două femei figuri care au devenit sirenele râului Canterbury, în Regatul Unit.

SPANIA

Submarine Museum Lanzarote
Insula Lanzarote va găzdui primul muzeu subacvatic din Europa de eco-sculptorul britanic Jason deCaires Taylor. Muzeul Atlántico Lanzarote va fi situat pe coasta de sud-vest a insulei, într-un spațiu lângă Las Coloradas din municipiul Yaiza, care îndeplinește cele mai bune condiții pentru instalarea sa, deoarece este adăpostit de marile curenți marini care afectează coasta de nord din Lanzarote.

ITALIA

Hristos Abis Italia
Coasta de nord a Mării Mediterane este cunoscută pentru frumoasele plaje care se întind de la Italia la Franța, dar puțini știu că între apele Camogli și Portofino ascund așa-numitele Hristos al prăpastiei, o statuie de bronz a lui Iisus Hristos care aduce un omagiu lui Dario Gonzatti, un celebru scafandru italian care a murit în 1950 în timpul unei scufundări.
Sculptorul Guido Galletti și-a dorit să își onoreze memoria cu această statuie spectaculoasă de 2 metri din bronz și cu mâinile îndreptate spre suprafața mării pentru a invita scafandrii la rugăciune și pace. Hristosul Abisului a fost binecuvântat de Papa Ioan Paul al II-lea în 2000 și a devenit un simbol religios mult iubit de pescari, scafandri și turiști, care veneau frecvent în acest loc să se roage.