20 aug. Unul dintre cele mai mari mistere ale oceanelor, rezolvat. Oamenii de ştiinţă au descoperit cine ucide rechinii albi şi le mănâncă ficatul
Imaginile filmate cu dronă surprind trei balene care ucid un rechin alb, în largul coastei Africii de Sud, după ce ani de zile oamenii de știință au încercat să afle cum ajungeau pe plajă rechinii albi spintecați și cu ficatul mâncat
În primele imagini se pot observa două orci care înoată la suprafața apei din Golful Mossel din Africa de Sud. După câteva secunde, o a treia poate fi văzută având în gură un rechin alb de circa trei metri. Videoclipul surprinde momentul în care apa se înroșește în zona unde rechinul a fost ucis. Apoi, balena care l-a omorât se scufundă din nou. Alison Towner, biolog din Africa de Sud care studiază rechinii albi, a afirmat pentru The Daily Beast că este „prima filmare din lume cu dronă, care arată balene ucigașe atacând un rechin alb”. Towner a mai spus că este prima „dovadă directă” a fenomenului examinat în Africa de Sud.
Cel puțin opt rechini albi au fost descoperiți sfâșiaţi, cu ficatul mâncat și cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, asociat cu dispariția speciei din zonă, a fost legat de prezența a două balene ucigașe. Acest fenomen a fost subiectul unui studiu publicat la începutul lunii iulie în African Journal of Marine Science. Rechini albi morți au început să fie descoperiți din anul 2017. Cercetătorii au găsit pe plajele din vecinătate rechinii cu ficatul mâncat și cu inimile smulse. Oamenii de știință au observat că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut de când cele două cetacee și-au făcut apariția acum cinci ani. După cercetările efectuate, oamenii de știință au stabilit că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere.
În șase luni de la găsirea primului rechin mort, numărul celor observați zilnic în zonă a înregistrat o scădere considerabilă, de la șapte la unul. În regiune nu au mai rămas nici rechinii care aveau emițătoare electronice, ei fiind localizați la sute de mile distanță de Gansbaai la câteva zile de la atacul unei balene ucigașe.