Epava distrugătorului american „Sammy B” a fost descoperită la cea mai mare adâncime de până în prezent

Un distrugător american scufundat în Al Doilea Război Mondial de flota japoneză în timpul celei mai mari bătălii navale din Filipine a devenit epava aflată la cea mai mare adâncime care a fost descoperită vreodată.

Nava USS Samuel B Roberts, denumită „Sammy B”, a fost identificată la o adâncime de aproape 7.000 de metri, ruptă în două.

Astfel, „Sammy B” a depășit recordul reținut anterior de USS Johnston, epava descoperită anul trecută în Marea Filipinelor, la o adâncime de aproximativ 6.500 de metri. Ambele descoperiri au fost făcute de exploratorul american Victor Vescovo, fondatorul companiei Caladan Oceanic Expeditions.

Nava „Sammy B” a participat la bătălia din Samar, faza finală a Bătăliei din Golful Leyte, desfășurată în octombrie 1944. Atunci, marina imperială japoneză a suferit cele mai grave pierderi și nu a reușit să îndepărteze forțele americane din Leyte.

Potrivit informațiilor din acea vreme, distrugătorul american a scos din luptă un crucișător japonez și a provocat daune serioase altei navei. După ce și-a terminat aproape toată muniția aflată la bord, distrugătorul „Sammy B” a fost atacat de cuirasatul Yamato și s-a scufundat. Din echipajul de 224 de oameni, 89 au murit și 120, inclusiv căpitanul, au fost salvați.

Până la descoperire, nu se știa cu exactitate unde se află epava distrugătorului american. În operațiunea de căutare au fost folosite cele mai puternice sonare instalate vreodată pe un submarin, care funcționează peste adâncimea obișnuită de 6.000 de metri.