Locuinţe sub apă: Un arhitect a inventat eco-satele subacvatice din deşeuri

Suprapopularea planetei determină gândirea unor „planuri de rezervă” ce au în vedere inclusiv construirea unor locuinţe în afara spaţiului terestru ori chiar subacvatice.

Un arhitect din Belgia a elaborat un plan ambiţios care oferă o imagine asupra viitorului locuinţelor sub apă. Proiectul denumit „Aequorea” conţine o serie de reprezentări grafice înfăţişând clădiri imense, realizate în formă de spirale, care se întind de la suprafaţa apei şi pot ajunge până la baza mării sau a oceanelor.

Satele se aseamănă ca formă cu meduzele şi fiecare complex ar urma să fie construit din plastic reciclabil din aşa-numita Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, o zonă unde se acumulează cantităţi impresionante de deşeuri din acest material.

Arhitectul Callebaut s-a gândit cum să rezolve şi eventualele probleme cauzate de curenţii puternici ori de furtunile de pe apă, astfel că geometria turnurilor şi balastarea ar atenua foarte mult din forţa acestora, în timp ce grosimea stratului protector al eco-satelor ar fi direct proporţională cu adâncimea, pentru a face faţă presiunii.