„Cimitir de nave” perfect conservate, descoperit pe fundul Mării Negre. Cercetătorii păstrează secretul asupra poziționării epavelor

În apele Mării Negre au fost descoperite în jur de 60 de epave, din epoca bizantină până în secolul al XIX-lea, dezvăluind 2.500 de ani de istorie maritimă.

Descris ca un „cimitir de nave” din cauza numărului mare, multitudinea de ambarcațiuni găsite nu este doar incredibilă, unele dintre ele sunt și într-o formă uimitor de bună.

Proiectul aparține Black Sea MAP, de la Centrul de Arheologie Maritimă al Universității din Southampton și finanțat de EEF, unul dintre cele mai mari proiecte arheologice marine realizate vreodată.

Cercetătorii și-au propus inițial să finalizeze studii geofizice ale Mării Negre pentru a studia efectele schimbărilor climatice și modul în care acestea au schimbat mediul de-a lungul coastei bulgare. Însă au găsit mult mai multe în această lume scufundată.

Cea mai veche navă pe care au găsit-o datează din secolul al IV-lea. Altele sunt din Imperiul Roman, bizantin din secolul al X-lea și Imperiul Otoman, acoperind o perioadă de 2.500 de ani și oferind o perspectivă fascinantă asupra rutelor și tradițiilor maritime.

Cercetătorii au numit descoperirea „de neegalat”, locațiile navelor dezvăluind modele antice de comerț, război și comunicare, confirmând designul structural al navelor și caracteristicile care puteau fi doar ghicite sau întrezărite în desene până acum.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Dr. Kroum Batchvarov, de la Universitatea din Connecticut. „Aceasta este istoria în devenire care se desfășoară în fața noastră.”

Cercetătorii au folosit camere 3D de înaltă rezoluție, precum și camere de înaltă definiție, un scaner laser, lumini și echipamente geofizice pentru a supraveghea fundul mării.

În ciuda entuziasmului strâns de o astfel de descoperire, echipa păstrează secrete locațiile navelor pentru a le proteja în timp ce le studiază.