Scafandrii au descoperit un sanctuar dedicat zeului mayaş în cea mai mare grotă inundată din lume

Oseminte de leneși gigant, un sanctuar dedicat zeului mayaș al comerțului, au fost scoase la lumină de arheologi din cea mai mare cenote din lume, recent descoperită în Mexic.

Aceste vestigii arheologice, vechi „de mai mult de 10.000 de ani” sunt în mare parte într-o „stare de conservare incredibilă”, au indicat arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie.

Descoperirea a fost realizată în „cea mai mare grotă inundată din lume”, lungă de 347 de kilometri, care a fost descoperită luna trecută în Statul Quintana Roo (sud-est).

Arheologii care au condus cercetări despre „surse de apă veche” au putut să pună în evidență faptul că două rețele de peșteri inundate, cunoscute sub numele de Sac Atun și Dos Ojos (Doi Ochi), erau în realitate legate între ele. Cercetând grotele cu ajutorul echipamentelor de scufundare, oamenii de știință au descoperit oseminte și obiecte.

La Sac Atun, mai mult de 200 de izvoare naturale au fost descoperite având comori arheologice din perioada Pleistocen (între 2,6 milioane și 11.700 de ani). Printre osemintele de animale, figurează și cele ale unui elefant antic și „leneși giganți și urși”, potrivit INAH. Oase umane calcifiate, bucăți de ceramică și gravuri rupestre au fost scoase la lumină.

În vechea civilizație Maya se considera că „peșterile care au acces la apă erau locuri sacre”, potrivit cercetătorilor.

Arheologii au găsit și vestigii ale unui sit „surprinzător” în care mayașii se închinau zeului de cacao, războiului și al comerțului și la care ajungeau pe o scară construită în acest izvor natural.

Potrivit lor, nivelul apei în aceste peșteri a fluctuat de-a lungul timpului. Ele ar fi servit drept sursă de apă în timpul perioadelor secetoase. Anumite animale sau ființe care au încercat să se aventureze nu au reușit să iasă niciodată de acolo, explică arheologii.