Scufundări în Croaţia – 4 top locaţii pentru scufundări pe insule

4 cele mai bune locuri de scufundare ale insulelor Croate, Marea Adriatică cu apa cristalină cu o viață marină bogată și plină de culori, numeroase descoperiri arheologice și naufragii, precum și temperaturi calde, este visul fiecărui scafandru.

Insula Hvar
Este una dintre cele mai frumoase insule din Croația, dar și din Europa, este o destinație populară pentru iubitorii de scufundări din întreaga lume. Mai multe locații subacvatice se bucură de renume mondial.
Golful Vela Grecia, ascunde în lumea sa subacvatică o peștera bogată în viață animală și plante. Intrarea în peșteră este de 10 metri adâncime. Acest loc de scufundări este potrivit pentru începători.

Insula Korcula
Insula Korcula deasemeni, în adâncimile sale păstrează fenomene inpresive ale naturii şi rămăşiţi de corăbii scufundate.
În golful Pudarica, în apropiere de Lumbarda se pot găsi rămăşiţe ale vaporului cu aburi italianta Garda, care sa scufundat în 1938 pe timp de vânt puternic. Pe fundul de nisip se mai găsesc componente ale vaporului.
În subacvaticul insuliţei Majsana, care cândva a fost un port important al mării Adriatice, se află un sit arheologic bogat. Rămăşiţile Romanilor au rămas sub formă de amfore şi ancore care se găsesc la o adâncime de 35 metri. Din cauza nisipului şi pietrelor vizibilitatea nu este specială, dar fiindcă adâncimile sunt mici această locaţie poate fi explorată de scufundătorii începători. Această locaţie, deasemeni, are o viaţă subacvatică bogată plină de peşti grouper, peşte frunză şi alte specii de peşti.
Iubitorii de peşteri nu ar trebui să rateze peştera din golful Orlandusa unde veţi fi impresionaţi de jocul razelor de soare. Sub peşteră se află un perete scufundat până la 40 metri în mare care este bogată în peşte, raci, mielci, caracatiţe.

Insula Mljet
Subacvaticul insulei Mljet este specială pentru fiecare scufundător. Cunoscutul şi legendarul oceanolog Jacques Cousteau fiind fermecat de această insulă a afirmat că este una dintre cele mai frumoase locaţii pentru scufundări din lume!
Peştera Odisej este una dintre cele mai atractive locaţii pentru scufundări de pe Mljet, numită după eroul grec Odisei care după legendă a trăit pe insula Mljet 7 ani cu nimfa Kirka. În lumea acvatică a peşterei lumea animală este colorată – vânturile de sud aduc meduze, iar în peşteră şi împrejurimile ei trăiesc caracatiţe şi gavuni.
Scufundaţi-vă în peşteră pe timp de zi şi veți fi fascinaţi de jocul razelor soarelui care se resping de întrările laterale ale peşterii.
Alt loc interesant este capa Goli Rat. Această locaţie este atractivă din cauza rămăşiţilor unei corăbii antice şi amforelor care le transporta. Scufundătorii fără experienţă se pot reţine la rămăşiţe şi amfore, iar cei cu experienţă pot explora stânca de piatră scufundată la 40 metri adâncime, la fundul căreia se află petre uriaşe.

Insula Lastovo
Vecin al insulei Mljet, insula Lastovo care este cu insulele din împrejurime şi Parc natural, deasemeni şi cîteva locaţii pentru scufundări impresionante. Reţine-ţi, pe Lastovo scufundările sunt permise doar dacă sunteţi însoţiţi de personalul competent din centrul de scufundări Ankora al localităţii Zaklopatica şi Ronilacki raj-Lastovo în Pasadura.
Cea mai populară locaţie de scufundări în Lastovo, dar şi una dintre cele mai frumoase din Europa, este insuliţa Bijelac. La suprafaţă pare ca o insulă, însă în adâncimi este despărţită în două părţi care ajung şi până la 60 metri adâncime. Aici îşi au habitul gorgonia, stelele de mare, coralii înfrumuseţează pereţii, iar din speciile peştilor trăiesc homari şi mureni.