Podul care se transformă în tunel subacvatic!

Această șosea unică face legătura între capitala Danemarcei, Copenhaga, și orașul Malmö din Suedia. Podul Øresund a fost conceput de arhitectul danez George K.S. Rotne și a fost inaugurat acum 15 ani! Podul, care se întinde pe o suprafață de 8 km înainte de a tranzita o insulă artificială printr-un tunel de 4 km a fost inaugurat la 1 iulie, anul 2000.

Construcția este impresionantă atât din punct de vedere arhitectural, cât și al biodiversității: Asociația Grădinii Botanice Lund a descoperit peste 500 de specii noi de plante pe insulă creată artificial din materiale de dragare provenite de pe fundul mării.

În ciuda a două situații care au îngreunat construcția tunelului – descoperirea a 16 bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial situate pe fundul mării și construirea unui segment de tunel incorect – acestă a fost terminat cu trei luni înainte de termenul de finalizare.

Astăzi, traversarea cu mașina costa 47€ pentru o singură călătorie, dar există și pachete de 10 călătorii sau subscripții anuale care aduc reduceri și de 50%. Pentru o mașină de mare tonaj taxa crește la 94€, iar cei care tranzitează podul cu motocicleta trebuie să plătească 25€.