20 oct. Cel mai vechi costum de scafandru din lume
Înființat în 1862, Muzeul din Raahe este unul dintre cele mai vechi muzee din Finlanda. Tocmai de aceea, așezământul conține exponate foarte rare, dintre care cel mai cunoscut este „Bătrânul domn din Raahe”, un costum pentru scufundări din secolul al XVIII-lea realizat din piele de vacă.
A fost donat muzeului de căpitanul Johan Leufstadius în jurul anului 1860. Au fost făcute mai multe încercări de reconstituire a întregii istorii a costumului, însă fără succes.
Cert este că a fost realizat în Finlanda, deoarece partea de jos a picioarelor este modelată după cizmele tradiționale finlandeze, iar mânecile seamănă cu cele ale costumelor pădurarilor finlandezi.
Potrivit site-ului Muzeului din Raahe, există o schiță interesantă din 1727, păstrată la Arhivele Naționale din Suedia, care prezintă un scafandru ce poartă echipament similar cu costumul pentru scufundări din Raahe, însă modelul suedez a fost conceput pentru a fi confecționat din metal.
Costumul pentru scufundări de la Muzeul din Raahe este confecționat din bucăți de piele de vacă prinse laolaltă în cusături cu fir gros. Ca să fie impermeabil, Bătrânul domn era uns la îmbinări cu un amestec de seu de oaie, gudron și smoală.
Partea superioară a costumului, gluga cu vizor, este întărită pe interior cu stinghii de lemn. Cel mai probabil, aerul necesar scafandrului era pompat de la suprafață printr-un burduf cu țevi de lemn unite cu legături de piele. Partea superioară a costumului avea și o supapă cu clapetă prin care intra aerul proaspăt.
Meșterul care era suficient de curajos încât să facă scufundări intra în costum printr-o gaură situată la nivelul stomacului, care era acoperită apoi cu o bandă lungă de piele ce se fixa în jurul taliei scafandrului.
Costumul pentru scufundări făcea posibilă inspectarea fundului unei nave direct în apă, fără a mai fi nevoie ca ambarcațiunea să fie înclinată să sau scoasă pe doc.
Producătorul costumului de scufundare era la curent cu ultimele realizări din domeniul tehnologiei de scufundare, care avansase enorm în secolul al XVIII-lea.
Bătrânul domn din Raahe marchează „faza de piele” a echipamentelor pentru scufundare, făcând trecerea de la clopotele de scufundare la costume de scafandru metalice, foarte grele.
În 1988, un curator al Muzeului din Raahe a creat o copie fidelă a costumului de scufundare. A folosit metode și materiale identice cu cele utilizate de producătorul din secolul al XVIII-lea.
Cu toate acestea, noul model, care a fost botezat „Tânărul domn”, a trebuit conceput puțin mai mare pe înălțime, pentru a se potrivi cu statura unei persoane din zilele noastre.
Scopul reproducerii a fost de a demonstra că Bătrânul domn putea cu adevărat să fie utilizat pentru scufundări. Experimentele au arătat un costum perfect funcțional, fără restricții în ceea ce privește adâncimea sau durata scufundării.
Cea mai lungă scufundare efectuată cu Tânărul domn a fost de 40 de minute. Un alt motiv important pentru crearea copiei a fost uzura Bătrânului domn.
Deplasările lungi și dese în care a fost dus costumul multisecular pentru a fi arătat la diverse expoziții și-au pus amprenta asupra sa. Din cauza degradării, Bătrânul domn nu mai are voie să călătorească.
Videoclipul surprinde momentul testării Tânărului domn din Raahe.