20 mart. Batisfera: Prima navă care a pătruns în măruntaiele oceanului
În după-amiaza zilei de 22 septembrie 1932, ascultătorii radioului din SUA și din Marea Britanie și-au pornit aparatele ca să capteze o extraordinară transmisiune în direct, efectuată din interiorul unei mici sfere metalice aflate la sute de metri sub suprafața oceanului.
În sferă se aflau naturalistul William Beebe și inventatorul Otis Barton, care a proiectat dispozitivul. Printr-un sistem telefonic furnizat de Bell Laboratories, Beebe a descris minunatele forme de viață pe care le putea observa prin minuscula fereastră de cuarț, potrivit National Geographic.
„Un banc de meduze iluminate strălucitor, cu lumini verzi palide, se află la un metru de fereastră. Nu am văzut niciodată o lumină atât de strălucitoare”, anunța Beebe.
Transmițând de la adâncimea de 470 de metri, Beebe și Barton erau pe cale să ajungă la cea mai mare adâncime atinsă vreodată. La acea vreme, 470 de metri era limita până la care se scufundase cineva vreodată folosind un astfel de echipament. Până atunci, singurele informații cu privire la viața de la mare adâncime proveniseră de la animale dragate de pe fundul mării. Nimeni nu le văzuse vreodată în mediul lor natural. Beebe și Barton au observat o varietate uimitoare de forme de viață, dintre care multe nu mai fuseseră văzute până atunci. Formele multora dintre aceste animale – nemaivăzute până atunci – au fost confirmate ani mai târziu de fotografiile subacvatice.
Nava în care se aflau Beebe și Barton, numită Batisfera, era o sferă de oțel cu diametrul de circa 1.5 metri. Interiorul era căptușit cu tot felul de echipamente științifice, un telefon pentru comunicarea cu cei de la suprafață, lămpi electrice, rezervoare de oxigen și tăvi cu clorură de calciu, care avea rolul să absoarbă dioxidul de carbon expirat de ocupanți. Pentru a observa lumea din exterior, vasul era echipat cu două ferestre mici din cuarț topit, cu grosimea de aproape opt centimetri, și cu un far luminos montat deasupra unuia dintre orificii.
Beebe a botezat mai multe specii noi de animale de mare adâncime pe baza observațiilor pe care le-a făcut în timpul scufundărilor sale cu Batisfera, unele rămânând controversate până azi, deoarece nu au mai fost observate niciodată de altcineva.
Astăzi, Batisfera este expusă la Acvariul din New York.