Centrele de scufundări vor primi îndrumări pentru a reduce impactul asupra mediului

O asociație profesională a instructorilor de scufundări, alături de organizația Reef-World Foundation, vor încuraja industria să se înscrie într-o nouă schemă care ajută centrele de scufundări să reducă impactul asupra mediului și a recifelor de corali.

Activitățile de scuba diving în Egipt și Thailanda au un impact atât de mare asupra mediului, încât autoritățile au interzis anumite centre, iar în unele cazuri acest sport a fost interzis complet.

Asociația Profesională a Instructorilor de Scufundări (Padi), alături de organizația britanică Reef-World Foundation și în parteneriat cu UN Environment, vor încuraja industria să se înscrie în schema „Green Fins”.

Acest program ajută centrele de scufundări să-și reducă impactul asupra mediului și să reducă daunele pe care acest sport le aduce recifelor de corali din întreaga lume.

„Când te uiți la zone de scufundări populare, observi deseori mai mulți corali răniți, o diversitate mai scăzută a speciilor și o modificare a comportamentului peștilor, comparativ cu alte locuri din aceleași zone. Acești corali au mai puține șanse să-și revină după evenimente de albire. Scopul nostru final este să reducem amenințările locale la adresa recifelor de corali, permițându-le să fie mai rezistenți la un impact global cum ar fi schimbările climatice.”, a declarat pentru The Guardian James Harvey, director de operațiuni la Reef-World Foundation.

Industria de scufundări și snorkelling a cunoscut una dintre cele mai rapide creșteri din sectorul de turism. Aproximativ 25 de milioane de scafandri sunt certificați de Padi. Mai multe studii au asociat dezvoltarea acestui fel de turism în țările în curs de dezvoltare și regiuni de coastă prost gestionate cu îmbolnăvirea recifelor de corali.

Scafandrii începători (aproximativ 1.5 milioane de oameni pe an) sunt cea mai mare amenințare pentru corali, în special în zone turistice populare. Ei deranjează sedimentele marine, iar coralii folosesc apoi multă energie pentru a se curăța, fiind mai vulnerabili la schimbări climatice și boală.

Alte amenințări aduse de industrie includ daune fizice din cauza ancorelor grele utilizate de bărcile de scufundări, precum și scurgeri de petrol și alți poluanți care provin de la bărci.

Schema Green Fins va certifica centrele de scufundări ca prietenoase cu mediul și va întări reglementările și legile cu ajutorul guvernelor din țările în curs de dezvoltare.

Nouă țări și 550 de centre, în special din sud-estul Asiei, s-au înscris deja în program.

Autoritățile thailandeze au anunțat că celebra plajă din Golful Maya, popularizată de filmul „The Beach”, va fi închisă pe o perioadă nedeterminată. Poluarea cauzată de turiști a omorât aproximativ 80% dintre coralii din jurul golfului.