20 de Lucruri neștiute despre cel mai cunoscut oceanolog – Jacques-Yves Cousteau!

Zeci de filme despre mări și oceane, invenția aparatului autonom de respirat sub apă, faimoasa căciulă roșie – primele asocieri, care ne vin în cap atunci când auzim numele Jacques-Yves Cousteau. Cel mai cunoscut oceanolog a avut o viață plină de fapte remarcabile. Am studiat cu mare plăcere povestea de viață a personalității care a deschis lumii „continentul albastru”. Vă împărtășim câteva curiozități și date interesante din biografia lui Jacques-Yves Cousteau!

 1. Când Jacques-Yves și fratele său erau mici, tatăl lor și-a găsit un loc de muncă în SUA și întreaga familie s-a stabilit acolo. Frații au intrat la școală și au învățat să vorbească engleza fluent.
 2. Jacques-Yves visa să devină pilot, dar el a fost nevoit să renunțe la această dorință după un accident auto, în care și-a fracturat ambele mâini. În perioada de recuperare a înotat zilnic în apele Mediteranei.
 3. În tinerețe, el a construit de sine stătător o mașină electrică.
 4. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost membru al Rezistenței, a ajutat flota țării sale să se reunească cu aliații și a organizat o operațiune de distrugere a spionilor italieni din Franța. Mai târziu, Cousteau a primit rangul de comandant al Legiunii de Onoare și alte onoruri militare.
 5. După război, Cousteau a lucrat cu marina franceză la depistarea minelor subacvatice.
 6. Cousteau este deținătorul a trei premii „Oscar” și timp de 48 de ani a rămas unica persoană, care a primit „Palme d’Or” la Cannes pentru un film documentar.
 7. Un an întreg a participat la filmarea emisiunii „Aceste animale uimitoare”, moderatoarea căreia a fost Priscilla Presley, fosta soție a lui Elvis Presley.
 8. În anul 1985, echipajul lui Cousteau a ajuns în Cuba, pentru a explora populația unică a homarilor locali. Însuși Fidel Castro a venit pe vasul cercetătorilor pentru a lua cina. Castro a citit cărțile lui Cousteau și și-a dorit să întâlnească personal autorul. În acea seară, liderul cubanez și cercetătorul francez au devenit buni prieteni, iar datorită acestei relații speciale, 80 de prizonieri politici au fost eliberați din închisoare.
 9. Președintele John Kennedy i-a înmânat lui Jacque-Yves Costeau medalia de aur a Societății Naționale Geografice la Casa Albă.
 10. Primele cercetări după cel de-al Doilea Război Mondial, Cousteau le-a realizat în compania ofițerului naval Philippe Tailliez și a scafandrului Frederic Dumas. Poate că datorită numelui lui Frederic, ei erau numiții „muschetarii mării”.
 11. Datorită invenției lui Cousteau a apărut arheologia acvatică. El a efectuat prima expediție arheologică subacvatică în Tunisia, în anul 1948. Nava romană descoperită atunci este deschisă și astăzi pentru scafandri.
 12. Odată, Cousteau a văzut un feribot, transformat dintr-un Minesweeper britanic scos din funcțiune. Feribotul făcea o cursă între Malta și insula Gozo, era o navă complet obișnuită. Dar Jacques-Yves a considerat-o ideală pentru explorarea oceanului. Așa a început povestea celebrei „Calypso”.
 13. Datorită faptului că l-a cunoscut pe Thomas Loel, un milionar din familia Guinness, chiria vasului „Calypso” l-a costat doar 1 franc pe an. Thomas a cumpărat nava și i-a cerut lui Cousteau doar două lucruri: să nu spună nimănui că l-a ajutat și să nu mai ceară niciodată bani de la el.
 14. Cercetările vasului „Calypso” au continuat până în 1996, când nava s-a scufundat în Singapore, după ciocnirea cu o barjă. Acum nava este restaurată.
 15. În anii 1960, Jacques-Yves Cousteau a condus un program științific, al cărui membri trăiau și lucrau sub apă un timp îndelungat. Laboratoarele Conshelf I, II, și III au fost amplasate la o adâncime de 10, 30 și 102,4 metri în Marea Mediteraneană lângă Marsilia. Scopul experimentului era de a afla dacă oamenii ar putea trăi permanent sub apă. La început, participanții s-au scufundat câte doi și au petrecut la bază 7 zile, dar a treia oară s-au scufundat 6 persoane odată și au trăit la adâncime 3 săptămâni. Experimentul a avut succes, dar s-a dovedit că în astfel de condiții oamenilor le lipsește soarele. Rezultatele acestor experimente sunt folosite acum pentru pregătirea astronauților. Laboratoarele de la adâncime s-au păstrat până în zilele noastre.
 16. În anul 1990, Fundația Cousteau a lansat o petiție la nivel mondial pentru interzicerea operațiunilor de extracții miniere în Antarctida. Acțiunea s-a desfășurat cu succes, iar interdicția a intrat în vigoare. Acum, în Antarctida au acces numai oamenii de știință și turiștii.
 17. Nu departe de stația antarctică braziliană „Comandante Ferraz” se află scheletul unei balene cu cocoașă. Scheletul a apărut aici în 1972, datorită lui Cousteau, care a vrut să amintească tuturor de soarta tragică a balenelor în secolul al XX-lea.
 18. În 1968, oceanologul a lansat un serial de televiziune, care a durat timp de 9 sezoane. Milioane de oameni au urmărit cum Cousteau și echipajul „Calypso” au străbătut apele globului, dezvăluind secretele vieții marine.
 19. Cousteau a pus bazele unei noi științe – „ecotehnica” și ale înlocuirii conceptului de drepturi ale omului cu „drepturile generației viitoare”. Cercetătorul a început să atragă atenția lumii asupra faptului că activitatea oamenilor distruge oceanele.
 20. Jacques-Yves Cousteau a avut un rol esențial în realizarea unui aparat de fotografiat impermiabil, care putea rezista la presiunea mare de la adâncime.