A fost identificata prima specie de rechin omnivor

Rechini sunt considerati unii dintre ce mai mari pradatori de pe Pamant. Pentru o lunga perioada de timp, cercetatorii au considerat ca majoritatea creaturilor marine din aceasta specie sunt carnivore. Insa, recent, cercetatorii au descoperit ca rechin – ciocan este de fapt omnivor.

Conform Science Alert, cercetatorii stiau de aproape 10 ani ca rechinul-ciocan consuma cantitati uriase de iarba de mare. Insa specialistii au considerat ca rechinii fac acest lucru din greseala, in timp ce incearca sa prinda crabi, caracatite sau alte mici nevertebrate.

„Am crezut ca mare parte din iarba de mare consumata este accidentala. Am dorit sa observam cam cat de multa iarba de mare poate digera un astfel de rechin, deoarece ce consuma un animal nu este totuna cu ce poate digera sau absorbi nutrienti”, a declarat Samantha Leigh , expert in ecologie din cadrul Universitatii din California.

Pentru a descoperi daca rechinii sunt cu adevarat omnivori, cercetatorii au plantat iarba de mare din golful Floridei in laborator. Plantele au fost modificate cu ajutorul unei chimicale pentru a fi usor de identificat. Specialistii au servit unui grup de sase rechini-ciocan o dieta compusa in procent de 90% din iarba de mare si 10% calamar.

Dupa trei saptamani, toti rechinii au luat in greutate. Insa aceste dovezi nu au fost suficiente, asadar cercetatorii au realizat o serie de teste pentru a observa daca planta este digerata si cat din ea este excretata. Dupa o serie de teste de sange, cercetatorii au descoperit un nivel crescut de chimicale in tesutul ficatului si in sangele rechinilor, fapt ce sugereaza ca nutrientii ierbii de mare au fost absorbiti.

Descoperirea i-a surprins chiar si pe autorii studiului  „Am reusit sa determinam ce tip de enzime digestive detine rechinul-ciocan.