A fost lansata prima masina de curatat oceanele din lume

In prezent, 5 mii de miliarde de particule de plastic plutesc in Pacific, sau mai exact 80.000 tone de deseuri in zona oceanica dintre Hawaii si California. Acest lucru a fost pur si simplu imposibil de neobservat, asa ca Grupul Ocean Cleanup Group, infiintat in 2013 a construit prima masina de curatare a oceanelor finalizata in 2018.

Proiectul primei masini de curatare a oceanelor din lume a fost demarat in apropierea imensei insule de deseuri plutitoare din Pacific. Rezidurile costituite din plastice si produse pescaresti ce se intind pe o suprafata echivalenta cu de doua ori suprafata Frantei, au fost observate pentru prima data in 1997, iar de atunci aceasta suprafata creste considerabil. La aceasta problema cauzata de oameni a fost reactionat acel inventator olandez care, la varsta de 18 ani, a inventat masina de curatat oceanele si de atunci a infiintat organizatia non-profit si echipa de cercetare The Ocean Cleanup.
Inovatorul proiectului, Boyan Slat, in varsta de 22 de ani, a intampinat pentru prima data fenomenul de poluare a apei  intr-o vacanta in Grecia, cand in timpul unui curs de scufundari a observat mai mult plastic in apa decat peste. Si ceea ce l-a surprins si mai mult, in urma unor cercetari mai laborioase a fost faptul ca nimeni nu a luat nici o masura serioasa impotriva acestui fenomen, care atat de tare l-a preocupat incat pe parcursul anilor de liceu a abordat aceasta problematica in numeroase proiecte stiintifice. El a incercat sa inteleaga problema si de ce considera oamenii de stiinta imposibila curatarea in totalitate.
Din 2014 pana in 2016 inventatorul a trecut prototipul prin toate etapele necesare pana a ajuns sa-l lanseze in Marea Nordului. Incepand din iulie 2018, masinaria de curatat oceane compusa din 40 de piese, fiecare cu o lungime de 12 metri de conducte, prin intermediul curentilor oceanici aspira rezidurile din apa.
Potrivit expertilor, aparatul poate curata in aproximativ 5 ani o jumatate din suprafata cu reziduri din Pacific, ceea ce ar fi un mare pas inainte, deoarece deseurile cauzeaza anual moartea a mai mult de o suta de mii de balene, delfini si foci. Dar studiile indica faptul ca nici pasarile de apa, pestii si alte organisme marine nu sunt in siguranta din cauza contaminarii cu plasticul din apa.
Organizatia non profit Ocean Cleanup va colecta gunoiul prin 60 de rezervoare, care apoi va fi transportat pe continent la 6-8 saptamani. Datorita designului special al tuburilor, pestii si alte creaturi marine nu se afla in pericol in timpul curatarii oceanelor. Potrivit celor aparute pe site-ul oficial al Ocean Cleanup, in perioada de testare, pe parcursul anului 2018, cercetatorii vor monitoriza totul; vor nota greselile, functionalitatea conductelor, miscarea, tenacitatea acestora, pentru ca pana la curatarea completa planificata pentru anul 2020, totul sa functioneze perfect.
„Noi, oamenii am creat aceasta problema, astfel ca este responsabilitatea noastra de a gasi o solutie“ – a spus Boyan Slat la o mare conferinta de presa care a avut loc in mai 2017, in localitatea Utrecht, unde a anuntat deasemenea startul functionarii masinii de curatare oceanului.