Aventura din adancuri. Epavele de la fundul Marii Negre vor putea fi admirate de turisti, din aceasta vara

Pasionatii de turism subacvatic vor putea face in aceasta vara scufundari si in Marea Neagra. Nave si submarine care sunt de zeci de ani in Marea Neagra vor putea fi observate si explorate in premiera. O vizita in adancuri va costa cateva zeci de euro, dar poate ajunge si la 100 de euro, pentru o zi.

In dreptul comunei Tuzla, la o adancime de peste 40 de metri, zace pe fundul marii distrugatorul Moskva. Este una dintre cele mai puternice nave de razboi sovietice si a fost scufundata in vara anului 1941, cand a bombardat Constanta. Mai sunt si alte epave care pot fi considerate un muzeu subacvatic despre care inca putini stiu. „Exponatele” se afla pe fundul marii de la Capul Midia pana in Bulgaria, la Kaliakra.

Pentru amatorii de scufundari de agrement, vor fi patru trasee, la alegere, in care vor putea vedea una sau doua epave.

In apele teritoriale romanesti se afla si multe submarine rusesti. Unul, in dreptul localitatii Cap Midia, un altul la Costinesti. Pe lista obiectivelor care pot fi admirate in timpul scufundarilor se afla si cargourile Arkadia si Sophia. Acesta din urma zace pe fundul marii de aproape 120 de ani.

Turismul subacvatic de la Marea Neagra este un proiect romano-bulgar, in valoare de 1.5 milioane de euro, din care contributia celor două tari este de 200 de mii de euro, iar restul a fost asigurat din fonduri europene.