Prima fotografie subacvatica ce s-a pastrat pana astazi il infatiseaza pe unul dintre cei mai mari savanti romani. De bucurie, acesta a facut insa o greseala

Personajul a fost extrem de entuziasmat de faptul ca era prima persoana fotografiata sub apa.

Putina lume stie ca prima fotografie subacvatica care s-a pastrat pana acum infatiseaza un roman. In 1899, fotograful francez Louis Marie Auguste Boutan il surprindea pe oceanograful si biologul roman Emil Racovita, in timp ce acesta facea investigatii in zona Banyuls-sur-Mer din sudul Frantei.

Exista numeroase legende legata de aceasta fotografie. Unele voci sustin ca ea este un autoportret realizat in 1893, alte zvonuri mentioneaza faptul ca durata de expunere a fost de 30 minute, iar, ca urmare, Boutain ar fi inceput sa sufere de narcoza azotului, o stare similara cu cea produsa de efectele gazelor folosite la anestezie. Dupa unele pareri, fotografia ar fost realizata la o adancime de 50 de metri.

Istoricii spun, insa, ca in anul 1893, Boutan si-a fabricat camera subacvatica, a realizat cateva fotografii atunci, insa imaginea care il reprezinta pe Emil Racovita a fost realizata de-abia după 6 ani, in 1899.

In fotografie, savantul roman tine in mana o placheta pe care este inscriptionat ,,Photographie Sous marine” (,,Fotografie subacvatica”). Daca priviti atent, va puteti da seama ca placheta este tinuta invers, savantul nesesizand acest lucru deoarece era foarte entuziasmat de faptul ca era martorul unui moment istoric.

Pentru ca durata de expunere necesara captarii unei cantitati suficiente de lumina era de aproape 30 de minute, Boutan a inventat o instalatie inedita compusa dintr-un butoi in care se afla o lampa cu alcool. Cu ajutorul unei mingi de cauciuc, pulveriza pudra de magneziu peste flacra intretinuta de lampa cu alcool, creand astfel o sursa de lumina.

In cadrul uneia dintre editiile Festivalului Subacvatic din Barcelona, specialistii au recreat sistemul lui Louis Boutan si au demonstrat cum functiona acesta. Iata ce a iesit: