Orasul misterios de mii de ani explorat in adancurile Marii Adriatice

Orasul misterios explorat in adancurile Marii Adriatice, care a fost descoperit anul trecut de scafandri croati, a fost estimat cu o vechime de 3500 de ani – raporteaza  ziarul regional croat, Slobodna Dalmacija.

Site-urile vechiului oras sunt localizate in regiunea Zara, la doar 50 de metri de coasta, aproape de Canalul Pasman, in imediata apropiere a insulei Galesnjak, numita si insula dragostei. La inceputurile acestui an, scafandri au efectuat noi sapaturi in zona, perioada in care au sosit din Statele Unite rezultatele de datare cu radiocarbon, acestea aratand ca orasul are o vechime de 3.500 de ani. Prin prisma acestui fapt, se poate spune ca este vorba despre cea mai mare si cea mai importanta descoperire arheologica marina din Croatia – relateaza presa. Situl antic arheologic se intinde pe cca doua hectare, pe suprafata careia echipa de cercetare a gasit o multime de stalpi de lemn. Acestia, dupa  cum s-a dovedit ulterior, nu au servit drept suport pentru cladiri, ci au consolidat zona de coasta. Constructii in stil similar s-au descoperit  mai devreme de-a lungul raului Po, in Italia, dar in Marea Mediterana inca nu s-a gasit niciodată asa ceva.
Scafandrii au inceput cautarile in zona bazate pe imagini din satelit si fotografii aeriene. Acestea au aratat in mod clar ca sub apa sunt ascunse formatiuni regulate provocate de om. Arheologii au descoperit liniile unui perete din piatra sparta de trei sute de metri lungime, care ar fi legat insula de continent. Conform analizelor de laborator american, Beta Analytic, orasul dateaza din anii 1500 i.Hr., din perioada mijlocie a epocii bronzului, construit de catre o comunitate a carei nume nu este cunoscut.
Scafandrii au descoperit in timpul scufundarilor mari cantitati de lemn si resturi de ceramica. Matko Ilkic, arheologul care conduce sapaturile, a declarat reporterilor: Site-ul a fost descoperit la trei metri adancime si pentru ca in fiecare an nivelul marii a crescut cu aproximativ un milimetru, estimarea varstei orasului ar putea fi corecta.
Au fost explorate mese osoase provenite de la animale domestice, ceea ce sugereaza ca oamenii care au trait acolo au dezvoltat o agricultura dezvoltata, deasemenea s-a gasit si un topor de piatra si o samanta de masline, acestea fiind probabil cele mai vechi artefacte din intreaga Adriatica.
Rezultatele studiului vor fi prezentate intr-o expozitie in vara anului viitor. Arheologii spera ca atat orasul din epoca bronzului cat si portul se vor putea restaura in totalitate si vor putea fi odata vazute.