Raul subacvatic de pe fundul Marii Negre, cu copaci, frunze si cascade

Pe fundul Marii Negre, oamenii de stiinta au descoperit  un masiv rau subacvatic. Acest rau fascinant, cu copaci si frunze ce cad pe fundul marii, are chiar si cascade!

Dupa estimarile facute s-a ajuns la concluzia ca daca raul ar fi pe pamant, ar fi in top 6 in ceea ce priveste volumul de apa care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decat Thames (Tamisa) si de 10 ori mai  mare ca Rinul. Raul subacvatic, care atinge si adancimi de 30 de metri in unele zone, are si cascade asemanatoare celor terestre. Pentru a studia canalul adanc dupa ce a fost descoperit sub apa cercetatorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin si asa au dat peste un rau cu apa foarte sarata care curge de-a lungul canalului de pe fundul Marii Negre si creează maluri si lunci asemanatoare cu cele ale unui rau terestru. Dr. Dan Parsons, a spus: „Apa din aceste canale este mai densa decat apele din jur pentru ca salinitatea mai ridicata poarta multe sedimente. Curge de-a lungul platoului continental si in afara platoului abisal, la fel ca si un rau terestru. Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum desertul, dar aceste canale pot distribui nutriente si ingrediente necesare pentru supravietuirea intr-un asemenea mediu. Asta inseamna ca pot fi vitale, la fel ca si arterele care aduc viata in adancimea oceanului”. Nu este prima descoperire a unui rau subacvatic. In adancul Marii Mexicului exista un rau numit Cenote Angelita, descoperit de catre Anatoly Beloshchin si echipa lui de scafandrii. „Eram la 30 de metri adancime, apa dulce, si apoi 60 de metri adancime, apa sarata, si vad un rau sub mine, o insula si frunze care cadeau. De fapt, raul este o albie de hidrogen sulfurat”, a declarat Anatoly Beloshchin. Acest rau atinge o adancime de 35 de metri în cateva locuri, cu debit de apa dulce si sarata in functie de adancime.

Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.