Nou record de scufundare a unui submarin

Un submarin chinez, cu echipaj uman la bord, s-a scufundat astazi, 24 iunie, pentru prima data, la o adancime de peste 7.000 de metri, stabilind un nou record national, potrivit mass-mediei chineza.

Submersibilul Jiaolong, dupa numele unui dragon din mitologia chineza, s-a scufundat la 7.015 m in Groapa Marianelor, in Pacificul Occidental, la a patra incercare de scufundare de la sosirea in zona in luna iunie, a relatat agentia oficiala China Noua. La bordul submarinului erau trei persoane. Acelasi submarin a coborat la o adancime de 5.188 m in Oceanul Pacific in iulie anul trecut. Potrivit experţilor, China intenţioneaza sa foloseasca submersibilul pentru cercetari stiintifice, precum studierea vietii submarine si a structurilor geologice sau pentru viitoarea dezvoltare a resurselor minerale.
Cea mai mare adancime la care s-a scufundat vreodat un submarin este de 11.000 de metri, in 1960, cand un submersibil american a atins fundul Gropii Marianelor. In luna martie, cineastul american James Cameron, realizatorul ”Titanicului”, a coborat singur la bordul unui minisubmarin la aproape 11.000 m, in aceeasi groapa.