O EXPEDITIE NEBUNA, NEBUNA, NEBUNA….

Au dansat în apă alături de marele rechin alb, prădător oceanic, cunoscut ca mâncător de oameni, totul la limita dintre oceanele Atlantic şi Indian. Au călărit prin savana africană alături de Big Five şi au explorat locuri şi civilizaţii. Sunt scafandrii de la Nautilus Oradea care au povestit, o nouă mare aventură a vieţii lor.

 

„Trăim într-o ţară minunată, România. Ne-am născut pe un continent extraordinar dar am uitat să zâmbim. Dacă românii ar vedea cele două milioane de oameni din Cape Town care locuiesc în ghetou, în coteţe în care la noi nu stau nici găinile, şi-ar schimba părerea. Însă acei sud-africani ştiu să zâmbească şi să se bucure de viaţă. Par cei mai fericiţi oameni din lume”, îşi încep povestea cei 20 de „cutezătorii” orădeni de la Clubul de Scafandri Nautilus, care au avut ca punct terminus: Africa de Sud, Cape Town, Capul Bunei Speranţe.

 

Au ajuns în celebrul oraş Cape Town după 23 de ore şi jumătate de la plecarea din Oradea pe ruta: Budapesta  – Cape Town cu o escală de şase ore în Qatar la Doha. Marele punct de atracţie îl reprezenta scufundarea alături de rechinul alb, prădătorul uman. „Ne-am scufundat în cuşti cu gratii de oţel, legate de navă. Ni s-a spus că nu trebuie să ne scoatem mâna sau piciorul afară din cuşcă chiar dacă rechinul a trecut. Are mişcări fenomenal de rapide şi nu ai nicio şansă să reacţionezi. Chiar cu o săptămână înainte, un turist a fost atacat şi lăsat fără picioare de un astfel de prădător. Rechinul alb este o specie rară şi tot ce-aţi văzut în filme este departe de adevăr.

Nu ai nicio şansă cu acest monstru mai mare decât un A6. Are vreo şase metri şi este tot muşchi la o tonă şi jumătate”, a declarat scafandrul orădean

Alin Ile care s-a scufundat să vadă rechinul alb la False By, supranumit „Mc Donalds”-ul rechinilor, adică locul în care le place să atace oamenii. Au scăpat de rechini doar într-o singură locaţie. Într-un loc unde s-au scufundat cu focile. „Acolo am înotat cu focile pentru că era un palmier subacvatic pe care rechinul nu îl suportă. Se face ceva medicamente din el iar rechinul nu se apropie astfel că focile şi oamenii pot înota în siguranţă. Focile sunt ca nişte căţeluşi. Se tot legau de lăbuţele noastre” a adăugat Ile care, împreună cu colegii lui, s-au scufundat într-o apă de 12 grade cu costume de 10 mm grosime.

 

Babuinul la atac!

În timp ce se pregătea de o scufundare şi se schimba lângă autocar, deputatul Claudiu Pop a fost lovit, în trecere, de cineva. „M-am întros rapid ca să-l cert şi când acolo… În faţa mea se afla un babuin! Am urlat şi eu şi el”, a povestit Pop. Babuinul s-a urcat în autocar şi a mâncat absolut tot. A devastat autocarul şi a răsturnat şi cotrobăit toate bagajele, aruncând paşapoartele de ici acolo. „N-a mai rămas nimic de mâncare. A făcut prăpăd”, a spus Claudiu Pop în timp ce Tomi Lunca, „şeful” de la Nautilus, l-a completat: „N-am avut ce face. Babuinul avea GPS, pentru că este ocrotit de lege. Nu ai voie să-i atingi un fir de păr, altfel faci puşcărie, pe loc! O jumătate de oră ne-a ţinut lângă autocar”!

Scafandrii orădeni s-au întors la finele săptămânii trecute şi deja planifică următorul nivel: Scufundări la polul Nord! „Acolo vom mergem şi promitem că o să punem steagul de la Nautilus. Dacă domul primar ne sponsorizează îl punem şi pe al Oradiei! Glumim. Să ne dea steagul că-l punem exact la Pol””, afirmă orădenii pentru care viaţa este multă muncă dar şi adrenalină pură.

Safari călare

Orădenii au fost protagoniştii unor reprize de safari în savana sud-africană. Două dintre aceste expediţii s-au făcut în jeep-uri însă cea mai extraordinară a fost efectuată călare! „Am fost cu nişte cai care păreau plictisiţi la prima vedere însă erau ca fulgerul la alergat. Gândiţi-vă că ne-am aflat la numai doi, trei metri de rinoceri”, a povestit Tomi Lunca. Protagoniştii aventurii au avut de a face cu Big Five: rinocerul, elefantul, hipopotamul, bivolul african şi leul.

Capul Bunei Speranţe

În 1488 Bartolomeu Diaz era primul european care ajungea la Capul Bunei Speranţe, limita dintre oceanele Atlantic şi Indian chiar dacă sunt şi geografi care afirmă că, de fapt, această limită o constituie adevăratul punct sudic al Africii, Capul Agulhas. „Se vedea linia de demarcaţie cu ochiul liber între cele două oceane. Apele au culori diferite din cauza curenţilor”, a precizat Claudiu Pop.

DECLARAŢIE

„Nu puteam rata aşa o oportunitate pentru că eram antrenat cu rechinii din politica românească” – Claudiu Pop, deputat.

autor:  Victor Mihalcea 

Te asteptam pe blog pentru mai multe aventuri din expeditie!