DANSÂND CU RECHINII ÎN MALAEZIA

A devenit deja o tradiţie, ca în fiecare început de an, Clubul de Scufundări NAUTILUS să organizeze excursii cu destinaţii exotice.

După frumoasele destinaţii din anii trecuţi, cum ar fi Thailanda, cu superbele plaje şi insule Phi Phi şi Maya Bay – unde s-a şi filmat renumitul film ,,Plaja” cu Leonardo DiCaprio sau Mexic cu fabuloasele Cenote (lacuri subterane) în mijlocul junglei de unde se alimentau cu apă dulce civilizaţiile mayaşe şi întâlnirile cu rechinii taur din Caraibe, anul acesta am ales să explorăm MALAESIA. Închizând ochii la birou, ecoul numelui acestei ţări trezeşte în minte imagini cu jungle bătrâne, zgomotoase şi pururi verzi, întâlniri cu misterioasele comunităţi de la longhouses, plaje senine ca în reclamele de Bounty, plimbări pe urmele lui Sandocan tigrul malaesian din renumitul film cu acelaşi nume.

După o lungă călătorie cu avionul pornind de la Wiena am ajuns în capitala Malaeziei, Kuala  Lumpur, unde am poposit o noapte şi am vizitat impresionantele turnuri gemene Petronas care domină oraşul de la înălţimea de 436 m, astăzi ele fiind cele mai înalte gemene din lume având 88 etaje.

A doua zi, cu o cursă internă am zburat spre Borneo, o parte mai sălbatică a Malaesiei, cu jungle dese şi sălbatice. La aeroport am fost aşteptaţi de o echipă profesionistă care a fost gazda noastră în următoarele 6 zile petrecute pe insula Mabul, unde am ajuns după ce am traversat toată regiunea Borneo cu faimoasele plantaţii de palmieri, apoi călătorind cu o barcă incă o oră până la insulă destinaţia noastră finală.

Aici am petrecut cele mai frumoase zile într-un mic paradis plin de palmieri şi cu plaje cu nisip alb şi fin. Am beneficiat de cele mai bune servicii ,,all inclusive”, fiind cazaţi în nişte căsuţe de lemn foarte rustice cu toate dotările posibile. Mâncarea a fost stil ,,bufet suedez” pe placul tuturor, de la tradiţionalele mâncăruri din peşte şi fructe de mare la europenele mâncăruri cunoscute nouă şi tot felul de fructe ciudate, dar foarte gustoase.

De pe insula Mabul aveam vedere spre Sipadan – un vârf de munte acvatic. Această insulă este o rezervaţie naturală păzită cu stricteţe de militari şi este un nume faimos printre scafandri, fiind sinonim cu rechinii ciocan, ţestoase şi peşti de recif multicolori. Nu degeaba este considerat dintre primele 10 cele mai frumoase locuri de scufundări din lume. La numai 10-15 mde la plaja – fundul marii se prăbuşeşte brusc peste 600m, formând unul din cele mai minunate ziduri subacvatice. Aici am trăit cele mai frumoase scufundări, confirmându-mi-se toate cele spuse mai sus. Prima plăcere a fost impactul cu apa caldă de 30 de grade, de o limpezime şi vizibilitate rară în mijlocul unui banc enorm de baracude. Au urmat apoi întâlnirile cu ,,prietenii” noştri rechinii care în pofida celor spuse, ne-au primit foarte prietenos în lumea lor, fără să ne simţim nici o clipă ameninţaţi.

După terminarea sejurului nostru, la întoarcere am făcut o escală la Singapore -care reprezintă poarta către Asia de sud-est, cu clădiri foarte înalte, ca nişte ziduri de protecţie, care ne promit zile de vacanţă pline de surprize şi de exotism.